Recomplex Egyesülés
Mi a RECOMPLEX?Kinek érdemes csatlakozni?5 érv a csatlakozás mellettMilyen hulladék?SzemléletformálásTagvállalataink

 

 

 

 

 

 

friss hírek

 

 2014. Február 10.

Merre tovább gyártói felelősség?

 

Ismerje meg, milyen kötelezettségek várnak Önre és az országra 2015-től! Tudjon meg többet a kiterjesztett gyártói felelősség elvéről, amely a jövőben még erősebben érvényesülhet Európában! Az EU-ban jelenleg zajlik a Csomagolás és csomagolási hulladék irányelv felülvizsgálata, Magyarországon azonban csak keveset tudhatunk a szakmai eszmecseréről. A tét, hogy 2015-től milyen hasznosítási célkitűzéseket kell teljesíteni: a papír, a műanyag, az üveg és a fém mekkora arányát kell majd hasznosítani? Milyen egységes módszert vezethetnek be a hasznosítás igazolására? Hogyan teljesíthetik a hasznosítási előírásokat a cégek?

 

Részletes program és jelentkezés itt:

http://www.recomplex.hu/meghivo/epr-2014/

 

 

 

 2013. Január 31.

Jön a kötelező betétdíj?

 

A magyar Kormány foglalkozik az egyutas italcsomagolásokra vonatkozó kötelező betétdíjas rendszer bevezetésének lehetőségével. A konferencia célja, hogy megossza a betétdíjat alkalmazó és nem alkalmazó európai országok jó gyakorlatait, valamint hogy bemutassa az egyes országok betétdíjas rendszereinek környezeti és gazdasági eredményeit, költségeit.

 

A rendezvényre elsősorban az italgyártó és -forgalmazó cégek vezetőit, a hulladékkezelés és hasznosítás területén tevékenykedő vállalatokat, valamint az önkormányzatok képviselőit várjuk.

 

Jelentkezési lap letöltése:

 

Fájlnév Formátum Méret Feltöltve Letöltés
jelentkezesi-lap.doc doc 206 kB 2013 01 31 Letölt
jelentkezesi-lap.pdf pdf 416 kB 2013 01 31 Letölt 

 

Program: http://www.recomplex.hu/konferencia/20130312/

 

 

 

 2011. Február 01.

Bevált az egyablakos hulladékszelektálás

 

Túlteljesítette az uniós hulladékhasznosítási célkitűzéseket a RECOMPLEX

 

Sikerrel zárta működésének első évét a RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülése. Az Európában is egyedülállónak számító egyesülés, tagvállalatai hatékonyságának köszönhetően, 2010-ben nemcsak teljesítette az Európai Unió által Magyarország felé meghatározott hulladék begyűjtési és hasznosítási célkitűzést, de azokat - átlagosan 13%-kal - minden hulladéktípus tekintetében túl is teljesítette. Az egyesülés nyolc tagszervezete, melyek összesen 7 hulladéktípus - csomagolási, gyógyszer, növényvédőszer, elektronikai, akkumlátor és elem, valamint gumi hulladékok – gyűjtését koordinálják, 2010-ben 390.501 tonna hulladékot gyűjtöttek vissza és hasznosíttattak. Ez az eredmény biztosította, hogy az egyesülés koordináló szervezetei a válságból történő lassú kilábalás mellett is kiemelkedő teljesítési eredményekkel zárhatták az év egészét tekintve, Magyarország pedig teljesíteni tudta a rá vonatkozó uniós visszagyűjtési és hasznosítási célokat. Annak érdekében, hogy a lakossági szelektív hulladékgyűjtés eredményeit tovább javítsa, a RECOMPLEX „Hulladékért érték – RECOMPLEX Országos Vállalati Hulladékgyűjtési Verseny” címmel útnak indítja az eddigi legnagyobb magyarországi szelektív hulladékgyűjtési versenyt.

 

Magyarország 8, anyagáramában jelentős, szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezete 2010-ben abból a célból fogott össze és hozta létre a RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülését, hogy egyszerűbbé, kevesebb adminisztrációval járóvá tegyék a kibocsátó cégek számára jogszabályban előírt szelektív hulladékgyűjtési kötelezettségüket. Ahogy az a RECOMPLEX tagszervezetek Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség részére átadott 2010. évi teljesítési jelentéseiből kiderült, az Európai Unió által Magyarország felé célként meghatározott szelektív hulladékgyűjtési arányok túlteljesítésével az egyesülés bebizonyította meghatározó szerepét a hazai szelektív hulladékgyűjtésben.

 

A RECOMPLEX tagvállalatai minden hulladéktípus szelektív gyűjtése és hasznosítása tekintetében túlteljesítették az EU Magyarország felé rögzített célkitűzéseit. Akkumulátorokból az uniós és magyar jogszabályokban rögzített 100%-ot túlteljesítve 16.053 tonnát, elemekből a magyar szabályozás szerinti 21% helyett 23%-ot, azaz 334 tonnát, növényvédő szerekből az 56%-os céllal szemben 60%-ot azaz 2.544 tonnát, használt gumiabroncsokból 75% helyett 81%-ot, azaz 2.260 tonnát, gyógyszercsomagolások tekintetében 56%-os elvárás mellett 56,6%-ot, vagyis 3.660 tonnát, elektromos és elektronikai hulladékok közül 100% helyett több mint 107%-ot, vagyis 31.399 tonnát gyűjtöttek vissza és hasznosíttattak a tagszervezetek. Legnagyobb arányban a csomagolási hulladékok kerültek újrahasznosításra: az előírt 56%-kal szemben 60,9%-ot, azaz 334.055 tonna hasznosult anyagában és energetikailag.

 

„A RECOMPLEX egyesülés megalakításával azoknak a hulladékgyűjtő és újrahasznosító szervezeteknek az egységét tudtuk megteremteni, melyek alakulásuktól kezdve hatékonyan tudták teljesíteni az Európai Unió által előírt hulladék visszagyűjtési célkitűzést - mondta Balatoni Henrik, a RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülése igazgatóságának elnöke. „Egyablakos rendszerünknek köszönhetően 2010-től kezdve lényegesen egyszerűbbé tettük a hulladék kibocsátó cégek számára kötelezettségük teljesítését, s felmutatott eredményeink bizonyítják, a RECOMPLEX tagvállalatainak hatékony gyűjtési rendszere a kulcs Magyarország Európai Unió felé vállalt kötelezettségének teljesítéséhez” – tette hozzá a szakember.

 

A hulladék kibocsátó vállalatok számára 7 különböző hulladéktípus gyűjtését egyszerűbben és kevesebb adminisztratív teher mellett biztosító szakmai szervezet a jövőben is növelni kívánja a tagvállalatai által visszagyűjtött hulladék mennyiségét. A RECOMPLEX-nek célja az is, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségén belül tovább növekedjen a lakossági gyűjtésből származó hulladékok részaránya is. E cél érdekében, az egyesülés „Hulladékért érték – RECOMPLEX Országos Vállalati Hulladékgyűjtési Verseny” elnevezéssel meghirdeti Magyarország eddigi legnagyobb és legkomplexebb szelektív hulladékgyűjtési versenyét.

 

„2011-ben tovább kívánjuk növelni a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből származó hulladékok részarányát minden hulladéktípus gyűjtésén belül, mégpedig oly módon, hogy a vállalati szférán keresztül növeljük a lakosság által elérhető gyűjtőpontok számát” – jelentette be Viszkei György, a RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülésének igazgatósági tagja. „Ennek érdekében hirdetjük meg egyedülálló, országos szelektív hulladékgyűjtési versenyünket, melyre a RECOMPLEX közel 4.000 partnervállalata nevezhet, munkatársaikat bevonva a sokrétű hulladékgyűjtésbe” – tette hozzá Viszkei György.

 

A „Hulladékért érték” verseny azon vállalatok dolgozóinak szól, akik már kimutatták elkötelezettségüket a környezetvédelem felé azzal, hogy a RECOMPLEX partnervállalata révén szelektíven kezelik a vállalatnál keletkező hulladékot. Ezúttal viszont a cégek dolgozóit, munkatársait buzdítják nagyobb aktivitásra a koordináló szervezetek: a különböző hulladéktípusok gyűjtésére épülő verseny lehetőséget teremt arra, hogy a nevező vállalatok dolgozói ez által is motiváltabbak legyenek a hulladékok visszagyűjtésére.

 

A „Hulladékért érték” verseny keretein belül a RECOMPLEX az általuk újrahasznosításra visszagyűjtött hulladéktípusok alapján állította fel az 5 versenykategóriát. Partnervállalataik egyaránt jelentkezhetnek csomagolási hulladékok, elemek és akkumulátorok, növényvédő szerek, használt gumiabroncsok, valamint elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésére, egyszerre akár több kategóriára is.

 

A felhívást az egyesülés február 1-jén tette közzé, a verseny pedig április 22-ig, a Föld napjáig tart.

 

 

 

 2011. Február 01.

Háttérinformáció a RECOMPLEX-ről, valamint az egyesülés tagjainak 2010. évi eredményeiről

 

A Recomplex Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülését Magyarország hulladékhasznosítási kötelezettségének legnagyobb részét teljesítő, szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást koordináló szervezetek alapították. A 8 vezető szervezet összesen 7 hulladéktípus kezelését – szelektív hulladékgyűjtését és újrahasznosítását vagy ártalmatlanítását – végzi.

 

Európa első, hazánkban megalakult, a szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezeteket összefogó egyesülése egy ún. „egyablakos” szolgáltatás keretében komplex, azaz több hulladéktípus visszagyűjtésére és hasznosítására vonatkozó szolgáltatást nyújt a több, különböző hulladéktípus visszagyűjtésére kötelezett vállalatoknak, így azok egyedülálló módon egy szerződés keretében teljesíthetik összes kötelezettségüket, jelentősen csökkentve ezzel a jelentési és bevallási kötelezettségek adminisztratív terheit.

 

A RECOMPLEX és tagszervezeteinek 2010. évi eredményei:

 

Szervezet neve Gyűjtött hulladéktípus Begyűjtött mennyiség
(tonna)
Jogszbályi kötelezettség
(%)
Hasznosítási arány
(%)
Túlteljesítés
(%)
Cseber Nonprofit Kft. Növényvédő
Szerek
2.544 56% 60% 7%
RECYCLOMED Nonprofit Közhasznú Kft. Gyógyszercsomagolás 3.660 56% 56,6% 1%
Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. E-hulladékok 24.249 Termék-
fajtánként
eltérő
85% Átlag: 5%
ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Csomagolási hulladék 334.055 56% 60,9% 8%
HUNGAKKU Akkumulátorhulladék Hasznosítást Koordináló Közhasznú Nonprofit Kft. Akkumulátorok 16.053 100% 149% 49%
Ökomat Elektronikai Hulladék Hasznosító Közhasznú Nonprofit Kft. Elektromos és elektronikai hulladék 7.150 Termék-
fajtánként
eltérő
88,4% Átlag: 16%
RE'LEM Elem- és akkumulátor-hulladékok Kezelését Koordináló Szervezet Nonprofit Kft. Elemek és akkumulátorok 334 21% Begyűjtés:23,1% 10%
KÖRKOOR Környezetvédelmi Koordinátor Közhasznú Non-profit Kft. Gumiabroncsok 2.260 75% 81% 8%
Összesen: - 390.501     13%

 

A RECOMPLEX az alapító és majd később csatlakozó, szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást koordináló szervezetek teljes körű szakmai érdekképviseletét is ellátja. Az egyesülés mindezeken felül ügyel a gyártók, a tőlük átvállalt kötelezettségek alapján a kezelést koordináló szervezetek, így egész Magyarország érintett anyagáramaiban való éves kötelezettségeinek hiánytalan teljesítésére.

 

A Magyarország hulladékhasznosítási kötelezettségének legnagyobb részét teljesítő szervezeteket tömörítő RECOMPLEX a gyakorlatias célok mellett környezetvédelmi tudatformáló kampányok szervezését, ismeretterjesztő kiadványok kiadását is kijelölt feladatai közé emelte. Az egyesülés nagyobb lehetőséget nyújt tagjai és partnerei számára a nemzetközi, állami, szakmai és civil szervezetekkel való együttműködésre.

 

 

 2010. Június 22.

Megalakult a RECOMPLEX

 

Magyarország nyolc, anyagáramában jelentős, szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezete, Európában először hozott létre olyan szakmai egyesülést, amely a hulladék kibocsátó cégek számára távlatilag lehetővé teszi, hogy hulladékkezelési- és adatszolgáltatási kötelezettségüket ne hulladéktípusonként külön-külön, hanem egy komplex szolgáltatás keretében, az eddigieknél hatékonyabban és kevesebb adminisztrációs teher mellett teljesíthessék.